Design

5 átalakítható bútor kisméretű lakásba

A felvételi ponthatárok kihirdetésével párhuzamosan megindult az albérletroham a fővárosban és az egyetemvárosokban. Fiatalok tízezrei keresik a tökéletes ingatlant, amely a felsőoktatásban eltöltött éveik alatt otthonukként fog funkcionálni.

Az esetek többségében azonban a friss egyetemisták és főiskolások vagy kis alapterületű lakást tudnak bérbe venni, vagy többen költöznek össze egy nagyobb ingatlanba, hogy akár egy-egy szobán is osztozzanak. Ilyenkor különösen praktikusak azok az átalakítható bútorok, amelyek nemcsak kis helyet foglalnak el, de több módon is használhatók. Cikkünkben összegyűjtöttünk öt különleges bútordarabot, amelyet garantáltan minden egyetemista szívesen látna az albérletében.

1. Polcból étkezőasztal

Azon lakásokban, ahol csak egy főzőfülke áll rendelkezésre, ideális választás lehet egy lenyitható munkapult, ami reggelizősarokként is használható. Azokban az albérletekben azonban, ahol a konyha és a nappali egy légtérben, ám kis négyzetméteren került kialakításra, más megoldást kell találni. Tökéletes választás lehet egy polcból kihúzható étkezőasztal, amely gyakorlatilag három másodperc alatt átalakítható. Míg alapesetben néhány könyvet vagy kiegészítőt tárolunk rajta, addig étkezés során akár négy személy is kényelmesen körbeülheti.

2. A gardróbból előhúzható kanapéágy

 

A fentről lefelé nyitható gardróbszekrény egy egyszerű, ám annál kényelmesebb franciaágyat rejt, így a legkisebb alapterületű nappalik vagy hálószobák éke is lehet. A napközben szekrényként funkcionáló bútordarab így csak éjszaka vagy alvásidőben foglal el jelentősebb helyet. Praktikus kialakításának köszönhetően a körülötte lévő tárolóegységekben ruháinkat vagy ágyneműinket is elhelyezhetjük, így kis négyzetméteren is tökéletes rendszerben tudunk élni.

3. Szófából emeleteságy

Ennek a szófának az a különlegessége, hogy a hagyományos kanapéágyakkal ellentétben nem vízszintesen, hanem függőlegesen bővíthető. Miután egy mozdulattal átalakítottuk, már csak a létrát kell a helyére illesztenünk ahhoz, hogy használatba is vehessük a fekvőfelületet. Ideális választás lehet azoknak a fiataloknak, akik igazán kisméretű, galériahelyiség nélküli lakásba készülnek bebútorozni.

4. Le- és felhajtható íróasztal

A falra felszerelve egy egyszerű dekorációs elemnek tűnik első ránézésre ez az íróasztal, kinyitva azonban ideális felületet kapunk a laptopunk elhelyezésére, vagy a jegyzeteink megírására. Ráadásul egy kis rendező is helyet kapott az átalakítható asztalkában, így füzeteinket, íróeszközeinket is tudjuk benne tárolni.

5. Tükörből vasalódeszka

Nagyméterű állótükör vagy vasalódeszka? Mikor mire van szükségünk! A trükk abban rejlik, hogy a vasalófelület másik fele tükörbevonatot kapott, így miután kivasaltuk kedvenc ruhánkat, egyszerűen visszafordíthatjuk, hogy meg is nézhessük, hogyan áll rajtunk. A tükör remekül elfér a sarokban, így minimális helyet foglal.

Fotók: Pinterest