Építkezés

Föld alatti szigetelés

A bonyolult dolgok mindig csak addig bonyolultak, amíg meg nem ismerjük őket. Az építkezés ma egyre többek fantáziáját megmozgatja, de gazdasági válság idején egyáltalán nem volt ez így. Mára felnőtt egy olyan generáció, aki a digitalizáció folyamatos fejlődésével egyre informáltabb akár az építőanyagokat illetően is, de nagy rutinnal nem rendelkeznek, hiszen a gyakorlati trükkök az építkezések elmaradásával nem szállhattak „apáról fiúra”, ha az apa egyáltalán nem is építkezett. Közben pedig az építőanyagok akkora fejlődésen mentek keresztül, hogy azt elmondani is nehéz. Aki így vágna bele az építkezésbe, annak bizony az alapoktól kell kezdenie, ha szeretné kicsit is átlátni az építészet kusza világát. Ehhez próbálunk hetente kisebb összefoglalókat adni, hogy a kezdőknek is könnyebben menjen.

Komfort, mint vezérlő erő
Sokan gondolják, hogy a szigeteléssel elsősorban a saját komfortérzetünk előtt adózunk. Ha ez nem is nevezhető hazugságnak, az igazság azonban ennél összetettebb. A szigetelések védik az épületszerkezetet a nem kívánatos hőhatásoktól, és a részben ebből következő párakicsapódástól, részben pedig az épületszerkezetet kívülről támadó nedvességektől.

Épp ezért nem állja már meg a helyét a mondás, mely szerint amiről nem tudunk, az nem fáj. Az építészetben ennek pont az ellenkezője igaz. Az fáj csak igazán, amiről fogalmunk sincsen. A szigetelési szokások egy ideig csak a homlokzatokra korlátozódtak. Egy házat csak részben leszigetelni talán nagyobb bűn, mintha neki sem álltunk volna. De hol érdemes kezdeni?

Ami a talajszinten, vagy azalatt helyezkedik el egy épületszerkezetben, az gyakran a hanyagolt kategóriába esett a kivitelezés során. A tartósság záloga pedig, hogy pont ezek, a háttérben maradó épületszerkezeti rétegek azok, melyek a ház hosszú, és gondtalan használatát lehetővé teszik.

Gazdaságossági tényezők is alátámasztják a szigetelések létjogosultságát
Azon is el lehetne gondolkodni, kinek mit jelent a gondtalan használat fogalma. Hiszen sokan boldogok, ha egy eszköz csak tartós, másoknak viszont a takarékos működés mindennél fontosabb. Ma az építészetben a takarékosság igazi hívó szó, a jövőbeni eladások nagy részét az határozza majd meg, mint ami ma a hűtőgépek vásárlását övezi. Az kel majd el jobban, ami egyszerűen takarékosabban bánik a felhasznált energiákkal. De lássuk, mit jelent ez különböző háztípusokra vetítve!

Földszintes házak- amikor a „falakon belül „szigetelünk
A talajszinten fekvő épületek, melyek tehát nem rendelkeznek pincével, nem evidens módon, ugyancsak rá vannak utalva a szigetelések beépítésére. Új építés esetén ez egyáltalán nem meglepő, de felújítás esetén mindenképp érdemes mélyebben belegondolni az utólagos szigetelések megvalósításába. Igazán öreg házak esetén még az aljzatbeton is hiányozhat, nemhogy a hő-, és vízszigetelés. A hőszigetelés elsősorban a sík aljzatbetonra fektetett lépésálló hőszigetelő lapban (zártcellás polysztirol, üveghab) merül ki. Költségoldalról tekintve nem ez jelenti a legnagyobb terhet, hanem az építési munkálatok. Egyrészt ilyenkor nem lakható az épület, mivel fel kell szedni az összes burkolatot, aljzatot, ami nem egyszerű dolog. Vizesedő falak esetén érdemes kialakítani egy horizontális záróréteget a falak alsó síkjában, melyet az aljzatra készülő talajpára/ talajnedvesség elleni vízszigeteléssel össze is kell kötni. Ha minden sikerül, egy új ház szintjére sikerülhet emelni a ház minőségét komfort és szigetelés szempontjából is. Vízszigetelések terén mind a bitumenes, mind pedig a műanyagbázisú szigetelések szerepet kapnak.

Épület hegyoldalban- lakószoba a szuterénben
Speciális esetekre nem kell vadászni. Aki domboldalba építkezik, vagy hegyvidéken vesz házat, azonnal megismerkedhet a torlaszvíz fogalmával. A talajrétegek közt ugyanis nagyobb esőket követően a felszínnel párhuzamos rétegek közt szivárgó csatornák alakulnak ki, melyen a víz a lejtő irányába halad. Ez találkozik a pince, szuterén falazatával. A találkozás közel sem kellemes, ha nincs kellő szigetelés. Hőszigetelés nélkül a belső oldali páralecsapódás sem kerülhető el könnyen, ha fűtött a belső tér. Építéskor egyszerűbb kivitelezni a pinceszint víznyomás elleni vízszigetelését, mint felújításkor. A vízszigetelés védelmét ma már a hőszigeteléssel egy lépésben megoldhatjuk. Ez egy kis könnyebbséget jelent a bonyolult munkálatok közepette.

Házak falazatának, és aljzatának szigetelései földfelszín alatt- szigetelt pincék
Aki nem használja lakhatási célra a ház alatti pincét, annak nem kötelező a vízszigetelés megléte olyan helyen, ahol ritka a magas talajvíz szint. Bár kétségkívül komfortosabb, ha a talajvíz emelkedésével nem árasztja el a pincét a belvíz, így mindenképp megéri elgondolkodni rajta. A pincéknél felmerülő talajvíznyomásra méretezett vízszigetelés több rétegű, hajlaterősítésekkel, dilatációkkal ellátott olyan helyeken, mint a garázsfeljáró rámpája, vagy külső pincelépcsők. Ma már nem kell aggódni, kiváló technológiák állnak rendelkezésre, de rengeteg kiegészítő elemmel kell kalkulálni a szigetelés tervezésekor. Felület kiegyenlítők, tapadóhidak, erősítő szalagok, vagy hogy a legfontosabbat is említsük, a csőátvezetések mandzsettái komoly odafigyelést, és szaktudást igénylő munkálatok, bármilyen mester is végezze azt. Ha átnézzük a ma használatos anyagok listáját, feltűnően sok műanyaggal találkozunk a bitumenes szigetelések mellett.

A vízszigetelések feladatköre az egyik legfelelősségteljesebb munka az építkezés alatt. Aki gyors, egyszerű kivitelezésre, alacsonyabb költségekre vágyik, mindenképp érdemes elgondolkodnia, hogy építkezés előtt racionalizálja a terveket. Használt vásárlás esetén pedig olyan házakat is részesíthetünk előnyben, amelyek nem igényelnek extra szigetelésfelújítási munkákat, így megkönnyítve saját dolgunkat.

Írta: Szalay Csaba – dipl. építész