Építkezés

Vinyl burkolatok

Egy burkolat megválasztásánál nemcsak az a fontos, hogy funkcionálisan betöltse a kívánt feladatot, hanem az is, hogy számtalan egyéni igényt, esztétikai, vagy akár divat diktálta szempontot is kielégítsen. Szerencsére napjainkban a gyártók többsége számtalan megoldást kínál a legkülönbözőbb igényekre is. Egyik választható burkolatfajta a vinyl, amellyel padlót, vagy akár falat is fedhetünk. A legtöbb helyiségben alkalmazhatjuk, így a vizes helyiségektől a hálószobáig mindenütt.

A vinyl, vagy LVT padló megjelenésében természetes hatású (fa, kő, kerámia, stb.), pedig valójában egy műanyag felület. Ennek ellenére még sincs az a hagyományos műanyagpadlós, kommersz megjelenése. Ennek fő oka, hogy a linóleum felszíne puha, míg a vinyl felülete kemény. Alapanyaga bár PVC, de lényegesen tartósabb és jobb minőségű, mint a linóleum. Lerakása pedig többnyire egyszerűbb. Nem mérhető a károsanyag-kibocsátása sem. Ezért akik a régi PVC anyaga miatt tartózkodtak eddig ezen burkolattípustól, érdemes újragondolniuk.

A vinyl burkolatok szerkezete 4 részre osztható. Az alapréteg feladata a stabilitás biztosítása. Második a fotóréteg, amely a mintázatot adja. Harmadik a PVC védőréteg, mely a fotófelületet védi. Negyedik rész pedig a felületi védőréteg. Ez egy rugalmas, elasztikus felület. Kellemes érzetet ad a lábnak, ami azt jelenti, hogy egyszerűen jó rajta járni. Biztosítja a jó hang- és hőszigetelést is.

Előnye, hogy nagy forgalmú helyeken, közintézményekben és az otthonunkban is egyaránt alkalmazható, mert jó kopásállóságú, és egyszerű tisztán tartani. Kopássálósága egyéb bevonattal növelhető. A többi burkolattípussal jól kombinálható, emellett padlófűtésnél is használható.

Lehet öntapadós, ragasztós, vagy klikkes. Lerakás előtt fontos, hogy a talaj legyen egyenletes. Ragasztás esetén, szennyeződés, zsír és pormentes legyen a felület. Nem öntapadós ragasztáskor fontos, hogy vinyl-speciális ragasztóval dolgozzunk, nem a hagyományos PVC ragasztóval! Öntapadós rétegnél érdemes egy alapozóréteget, vagy alátétfóliát is a felületre felvinni. A klikkes kivitelt, egyszerűen egymásba pattintva ragasztás nélkül lehet lerakni. Sérült elemeket bármikor könnyen cserélni lehet, ezért érdemes tartalék anyagot is vásárolni a későbbi javításokra gondolva. Nemcsak az újonnan kiegyenlített aljzatra lehet fektetni. A megfelelő padlóhoz való alátétlemez kiválasztásával, akár csempére, parkettára is tehetjük. Bár egy recsegő parkettára fektetve az egyik legjobb tulajdonsága a halk lépés biztosítása csökken. Ezért érdemes megfontolni mire helyezzük. Mondjuk egy hagyományos PVC padlóra nyugodt szívvel rakható.

A vinyl padló egyik kimagasló előnye, a lépéshang csillapítása. Ez részben abban valósul meg, hogy nem kopog annyira, mint a parketta, vagy a laminált padló. Fő erénye, hogy az idő elteltével nem szárad össze, nem deformálódik, nem recseg és nem ropog. Amennyiben ezt a burkolattípust használjuk mindenhol, nem szűkséges egymás között a burkolatváltó profil használata sem, így sokkal egységesebb tereket kaphatunk.

Jó tulajdonsága, hogy nemcsak padlót, de falat sőt bútort is burkolhatunk vele. Így nagyon érdekes és egyedi összhatást érhetünk el otthonunkban, vagy munkahelyünkön.

A fentiekben leírtak miatt ez a melegburkolat egyre kedveltebb. Népszerűségét növeli, hogy nem drága. A burkolás könnyű, általában a legtöbb háztartásban megtalálható eszközzel megoldható, speciális szerszámot nem igényel. Mérőszalag, tapétavágó, gumikalapács, fém derékszögű vonalzó szükséges hozzá.

Tisztítása langyos, esetleg mosószeres vízzel történjen. Kerüljük az agresszív vegyszereket. Gépi tisztítás esetén az erre való eszközt érdemes megfelelő tisztítófejjel használni. Amennyiben a nagy igénybevétel következtében fel akarjuk újítani, erre szakosodott szakember poliuretán bevonattal tudja a hatást javítani. Fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy a székek, fotelok, vagy egyéb bútorok lábai, ne karcolják fel a felületet. Ezért érdemes a bútorlábakat megfelelő védelemmel, mondjuk filccel ellátni.

A burkolat kiválasztása fontos döntés, hiszen nagy felületet képez, ezért színe, formája, minősége meghatározza otthonunk hangulatát és minőségérzetét. Ma már szerencsére nagyon széles kínálat áll rendelkezésünkre. Érdemes ezeket alaposan átgondolni, mérlegelni, hogy a számunkra megfelelő burkolattípust válasszuk.

Írta: Szalay Csaba – dipl. építész